‘Drive-thru': Juventa'12 op zaterdag?Juventa'12 Wierden (Foto: Jenny ter Maat)
Van de redactie | 19-05-2020
WIERDEN - Verruilt het eerste team van Juventa’12 komend seizoen de zondag- voor de zaterdagcompetitie?

De leden van de Wierdense voetbalclub stemmen maandag 25 mei middels een ‘drive-thru’ over het voorstel van het bestuur. Er kan vanuit de auto worden gestemd. Coronaproof, op de parkeerplaats van sportpark ’t Lageveld.

“Zo’n twee jaar geleden hoorden we hierover de eerste geluiden vanuit het eerste. Zondagclubs om ons heen maakten die overstap en ook binnen onze club werd er steeds vaker over gesproken”, vertelt voorzitter Ulrieke de Jong. “Met name de jeugdspelers willen het liefst op zaterdag voetballen. Ze willen zaterdagsavonds stappen en dat past niet met zondags een wedstrijd spelen. De doorstroming naar het zondagvoetbal stokt. We hebben weinig aanwas van de jeugd voor de zondagteams. Dat is ook een landelijke trend.”

Het bestuur besloot te onderzoeken hoe binnen de club gedacht werd over zo’n overstap. Er werd een werkgroep opgericht die het draagvlak binnen de vereniging onderzocht en of de overstap praktisch uitvoerbaar is.
De werkgroep kwam bij het bestuur met het advies om voor 1 juni 2020 een verzoek bij de KNVB in te dienen om de selectie elftallen de overstap van zondag naar zaterdag te laten maken.

“Als we dat echt willen, moeten we nu doorpakken, zodat we komend seizoen op zaterdag kunnen spelen met de selectie. Maar niet zonder eerst onze leden geraadpleegd te hebben. Zo’n beslissing raakt niet alleen de selectieteams, maar de hele club. De leden beslissen”, benadrukt De Jong.

Vandaar de ‘drive-thru’ op maandagavond 25 mei, vanaf 19.30 uur. Op de parkeerplaats van Juventa’12 is een route uitgezet en er kan vanuit de auto gestemd worden. De stemmers moeten wel hun eigen pen meebrengen. De route is ook per fiets of lopend te doen. De stemming sluit om 21.00 uur en daarna worden de stemmen geteld.

Het is voor Ulrieke de Jong één van de laatste bestuursbeslissingen als voorzitter. Ruim twee weken later, op 12 juni, legt ze deze functie neer. “Dan ben ik drie jaar voorzitter geweest. Een tweede periode ga ik niet aan, ik heb onder andere nog een drukke baan.”
Twaalf jaar geleden maakte ze kennis met de voetbalclub. “Onze kinderen gingen voetballen. Ik was onder de indruk van de vele vrijwilligers die de club runnen en vond dat ik daaraan mijn steentje wel kon bijdragen.”
Ze deed verschillende vrijwilligersactiviteiten, en was de laatste drie jaar voorzitter. Ook na haar voorzitterschap blijft ze actief bij de club.

De Jong is benieuwd naar de uitslag op 25 mei. “Er speelt ongetwijfeld wel een sentiment mee. We zijn van oudsher een zondagclub. Maar de huidige voetbalbeleving op zondag houdt niet over. We verwachten dat er zaterdags meer toeschouwers komen; een andere dynamiek, meer reuring op de velden. Maar we zien eerst of het voorstel er door komt.”
Volg ons