Internationale erkenning voor Deurningse fotografeDe prijswinnende foto. (Foto: Mireille Droste)
Van de redactie | 13-07-2020
DEURNINGEN - Een portret van fotografe Mireille Droste uit Deurningen werd tijdens een internationale fotowedstrijd uit 43.000 andere inzendingen gekozen als allermooiste. Het geheim van haar succes? “Mensen op mijn foto’s zichzelf laten zijn.”

Droste vindt het telkens weer de grote uitdaging: mensen zo puur mogelijk fotograferen. Haar website heet dan ook niet voor niets Eenpurefoto.nl.

Geïnspireerd door haar eeuwige zoektocht naar de pure foto. De afgelopen week kreeg ze daarvoor internationale erkenning.

Het was een bevriende collega die haar attendeerde op de fotowedstrijd Shoot and Share. Waarop ze besloot meerdere foto’s in te sturen. Waaronder een portret van Sophie Meulenbroek, een 17-jarige plaatsgenote. “Ze heeft een lach die er echt uit knalt.”

Nadat ze dit voorjaar haar foto’s had opgestuurd, begon het grote wachten. “Er deden fotografen uit ruim zestig landen mee. En omdat er in de diverse categorieën meer dan 500.000 inzendingen waren, duurde het dus een tijdje voor alle prijswinnaars bekend waren.”
Uiteindelijk belandde ze met drie portretfoto’s in de top 20. “Een ongelooflijke eer. Het was nota bene de eerste keer dat ik meedeed aan zo’n fotowedstrijd. En dan meteen winnen, voelt heel bijzonder.”

Enorme erkenning

Het nieuws dat ze de internationale prijs had gewonnen, verspreidt zich intussen snel. “Op de dag dat het bekend werd, puilde mijn mailbox werkelijk uit. En ik heb intussen ook al de eerste nieuwe opdrachten binnen. Dit voelt echt als een enorme erkenning.”

Of dit naar meer smaakt? “Nou, eigenlijk hou ik niet van wedstrijden. Wilde aanvankelijk ook nu niet meedoen, maar die collega trok me echt over de streep. En nu ben ik dolblij dat ik heb meegedaan. Of ik vaker meedoe? Nou, eerst hier maar eens van genieten.”

Échte mensen

Ze maakt ook andere foto’s, maar portretten zijn toch echt haar specialiteit. “Dat is wat ik het allerliefst doe: mooie foto’s maken van échte mensen. Daarbij is het voor mij telkens weer de grote uitdaging om mensen zo puur mogelijk te fotograferen. Dat levert de mooiste foto’s op.”

Dat is dan ook het geheim van haar succes. “Ik vind het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen. Uiteraard zijn zaken als belichting en compositie ook belangrijk, maar als iemand tijdens de sessie zich goed voelt, zie je dat te allen tijde op de foto terug.”

Fotografe Mireille Droste uit Deurningen, eigenaar van eenpurefoto.nl. (Foto: Eigen foto)

De prijswinnende foto. (Foto: Mireille Droste)
Volg ons