Ootmarsums rioolwater momenteel gezuiverd in DenekampEen van de noodbeluchters op de zuivering. (Foto: Waterschap Vechtstromen)
Van de redactie | 31-07-2020
OOTMARSUM – Een groot deel van het rioolwater uit Ootmarsum wordt momenteel gezuiverd in Denekamp.

Er is deze week een probleem ontstaan in de beluchtingstank op de rioolwaterzuivering in Ootmarsum. In deze beluchtingstank maken bacteriën het vieze rioolwater weer schoon. Door het probleem met de beluchting werkt de zuivering niet meer optimaal.

Waterschap Vechtstromen transporteert daarom zoveel mogelijk rioolwater met vrachtwagens naar de zuivering in Denekamp, waar het wordt schoongemaakt en teruggeleverd aan de natuur.

In de komende dagen voert het waterschap de capaciteit van de noodbeluchting in Ootmarsum op, zodat ze het rioolwater niet meer naar Denekamp hoeven te transporteren.

De problemen zijn ontstaan nadat er slib (de bacteriën die het rioolwater schoonmaken) in de beluchtingsleiding is gelopen en de leiding verstopt is geraakt. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog onbekend. Er wordt nog gezocht naar de oorzaak.

Waterkwaliteit

Door de problemen met de beluchting was het rioolwater dat de zuivering verliet (ook wel effluent genoemd) tijdelijk van minder goede kwaliteit. Dit heeft niet tot acute problemen geleid, maar er is wel besloten om nu uit voorzorg het grootste gedeelte van het binnenkomende rioolwater met vrachtwagens te vervoeren naar de zuivering in Denekamp.

Inzet noodbeluchters

Op de zuivering in Ootmarsum zet het waterschap ondertussen noodbeluchters in om het rioolwater dat hier nog wel binnenkomt, schoon te maken. In de komende dagen wordt de capaciteit van deze noodbeluchting opgevoerd. Als de resultaten goed zijn hoeft het rioolwater niet meer naar Denekamp getransporteerd te worden.
Vervolgens gaan ze aan de slag om de niet-functionerende beluchtingsleiding te vervangen, zodat het probleem structureel wordt opgelost.
Volg ons