'Afhaaltruc' Berning werkt niet; winkel toch dichtSupermarkt Berning kon rekenen op steun van allerlei onverwachte mensen. (Foto: Debby Kok-Koehorst)
Van de redactie | 13-08-2020
NOORD DEURNINGEN – Supermarkt Berning moet toch echt sluiten, was de boodschap van de vele politieagenten en handhavers die hij donderdag om 10.40 uur op de stoep had staan.

De supermarkteigenaar moest zijn zaak donderdag voor 10.00 uur sluiten, anders zouden er sancties volgen. De winkel was niet ingericht volgens coronaregels en moest van de veiligheidsregio sluiten, maar daar kwam de eigenaar tegen in verweer.

Zijn winkel was open donderdagochtend, maar niet op de normale manier. Hij had er een afhaalzaak van gemaakt. Het had zelfs als een nieuwe naam gekregen: 'Berning Pick Up Point'. De deur was dus niet open voor bezoekers, maar ze konden er wel boodschappen doen. “Da’s ook niet volgens de regels, denk ik,” was de meest gehoorde opmerking bij omstanders die zich rond de supermarkt hadden verzameld. Volgens de eigenaar was het een manier om zijn personeel toch aan het werk te houden. 

De omstanders waren inwoners van Noord Deurningen en zij bekeken hoe sympathisanten zich voor de winkel schaarden. De actiegroep de Vrije Tukkers was prominent aanwezig. Inwoonster van Noord Deurningen Marianne had zich aangesloten bij de actiegroep en daardoor stond er een groep strijdlustige mensen voor de deur. Zij betuigden hun steun door bestellingen van klanten op te nemen en deze (via het pickup-point) te brengen naar klanten die bij de supermarkt stonden. Overigens zijn de actievoerders geen bekenden in Noord Deurningen.

Veel meer actie was er nog niet, op het zingen van bakker Altendeitering uit Nordhorn na. Die kwam steun betuigen maar had vooral veel interactie met de jeugd van Noord Deurningen die van het spektakel niks wilde missen.

En toen kwam de politie dan toch nog, later dan verwacht. Het dorp werd afgezet en niemand kon er meer in. Auto’s werden tegengehouden. En de eigenaar werd gesommeerd om de zaak nu echt te sluiten. De zaak is verzegeld. De (voornamelijk Duitse) klanten staan nu voor een dichte deur. 'Opa Berning' zoals de winkel wordt genoemd in Duitsland, is gesloten.
Volg ons