Stembureauleden gezocht in TubbergenStemhokje. (Foto: RTV NOT)
Van de redactie | 20-10-2020
TUBBERGEN – Dat er Tweede Kamerverkiezingen komen staat vast. Vanwege de coronamaatrelgelen zijn er extra mensen nodig bij de stembureaus, de gemeente Tubbergen zoekt daarom inwoners die dit willen helpen op 17 maart 2021. De dag later zijn de tellingen, hiervoor mogen inwoners zich ook voor aanmelden.

Inwoners van Tubbergen die minimaal 18 jaar zijn mogen zich aanmelden om te zorgen dat de verkiezingen goed verlopen. “Het is eigenlijk gewoon een ontzettend leuke dag. Je ziet veel dorpsgenoten voorbijkomen en krijgt ook een kijkje achter de schermen bij het verkiezingsproces. Want dat we in Nederlands stemrecht hebben lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is een groot goed”, aldus burgemeester Wilmien Haverkamp.

Voorzitter

Marian van Lubek, voorzitter van het stembureau in Tubbergen, draait al ruim twintig jaar mee met de verkiezingen in haar woonplaats. Politiek actief is ze niet, maar wel altijd geïnteresseerd geweest in het onderwerp en dat is ze nog. Ze vertelt: “Verkiezingsdagen, of het nou voor de gemeenteraad is of voor de Tweede Kamer, vind ik altijd belangrijke dagen voor onze democratie. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.”

Ze vertelt: “Je maakt van dichtbij mee hoe stemmen in zijn werk gaat. Het is secuur werk, het tellen van de stemmen moet uiteraard zeer zorgvuldig gebeuren, maar moeilijk is het niet.”

Stemdag

Voor Marian van Lubek begint een verkiezingsdag al om half zeven in de ochtend. Haar taak is om de stemkoffer op te halen bij het gemeentehuis en ervoor te zorgen dat het op de drie stemlocaties in Tubbergen word afgeleverd. In een stemkoffer zitten potloden, stembiljetten en instructies.

De stembureaus worden ingericht en om klokslag 07.30 uur gaan de deuren open. Drie stembureauleden wisselen elkaar in tijdsblokken af. Om 21.00 uur gaan de stembureaus dicht en beginnen de stembureauleden met tellen. “We geven zo snel mogelijk door op welke partij de stemmen zijn uitgebracht”, aldus Marian van Lubek.

De volgende dag worden de voorkeursstemmen geteld.

Jongeren

Van Lubek spoort vooral jongeren aan om zich in te schrijven als stemburealid. Het is een leerzame, maar ook een gezellige dag volgens haar. Daarnaast zorgt de gemeente voor een vergoeding.

Kandidaat

Een kandidaat moet 18 jaar of ouder zijn en stressbestendig, representatief, enthousiast en behulpzaam. Daarnaast is Nederlands spreken ook een eis. Hij of zij moet bereid zijn om een instructiemiddag of instructieavond te volgen en op 17 maart de hele dag beschikbaar zijn.
Aanmelden als stemmenteller op donderdag 18 maart is ook mogelijk, hiervoor is het belangrijk dat de kandidaat die dag beschikbaar is. 

De vergoeding voor stemburealeden is bruto 210 euro en die voor stemmentellers is 140 euro. 
 
Volg ons