Van de redactie | 20-10-2020
DINKELLAND – Gemeente Dinkelland zoekt medewerkers op de stembureaus voor de verkiezing van volgend jaar. De Tweede Kamerverkiezingen gaan door, maar wel iets anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen zijn er extra mensen nodig op de stembureaus.

De gemeente zoekt inwoners die op 17 maart aan de slag willen gaan als lid van het stembureau en inwoners die op 18 maart mee willen helpen met het tellen van de stemmen. 

Burgemeester

Burgemeester John Joosten vindt het erg belangrijk dat er gestemd kan worden. Hij roept iedereen op die hard wil werken, van gezelligheid houdt en meer wil weten over het verkiezingsproces om te gaan helpen. “In Nederland hebben we het recht om onze stem te laten horen en dat is erg waardevol. Door te helpen op een stembureau kun je daar een bijdrage aan leveren”, aldus de burgemeester.

Tonnie Löbker

Voorzitter van het stembureau in Weerselo, Tonnie Löbker vindt de verkiezingen belangrijk. Daarnaast zorgen de dagen vooral voor een lach op zijn gezicht. Het kan erg druk zijn volgens de voorzitter, meestal vroeg in de ochtend en in de avond tussen 17.00 en 18.00 uur. Daaromheen is het meestal wel mogelijk om even kort te praten. “Ik raad het iedereen aan om zich op te geven”, zegt Löbker. “Verkiezingen zijn bijzondere gebeurtenissen. Zeker als je er zo nauw bij betrokken kunt zijn.”

Löber vindt het belangrijk dat mensen gaan stemmen. “Er wordt steeds meer geklaagd over de politiek. De beste stuurlui staan aan wal, zeg ik dan altijd. Als je iets te klagen hebt, kun je in de politiek stappen, maar het minste dat je kunt doen is je stem laten horen.”

Dagindeling

De stembureaus gaan open om 07.30 uur. Daarvoor worden ze al ingericht met potloden en stembiljetten. Gedurende de dag wisselen de stembureauleden elkaar af volgens een rooster tot de sluiting om 21.00 uur. Eén stemburealid controleert de Identiteitskaart, de ander de stempas en de derde rijkt het stembiljet uit. Het is belangrijk om er met je hoofd bij te blijven, maar er is ook tijd voor gezelligheid. Na de sluiting tellen de stembureauleden samen alle stemmen op partijniveau.

De dag erna worden de voorkeursstemmen geteld, dit is op kandidaatsniveau.

Kandidaat

Opgeven kan vanaf 18 jaar. De gemeente zoekt kandidaten die stressbestendig, representatief, enthousiast en behulpzaam zijn. Daarnaast is het belangrijk dat zij ook Nederlandssprekend zijn. De kandidaat moet bereid zijn om een instructiemiddag of instructieavond te volgen en op 17 maart de hele dag beschikbaar zijn. Bij beschikbaarheid van de hele dag krijgt stemburauleden een vergoeding van 210 euro bruto. Voor stemmentellers is de vergoeding 140 euro.

Meer informatie

Meer informatie over het werk als stembureaulid en teller staat op www.dinkelland.nl/verkiezingen. Via die website kunnen enthousiaste kandidaten zich ook opgeven tot 9 november. Aanmelden als stemmenteller kan tot 18 maart. Voor andere vragen kan er contact opgenomen worden met team verkiezingen door te mailen naar verkiezingen@dinkelland.nl of te bellen naar 0541 854100.
Volg ons