Van de redactie | 22-10-2020
TWENTE - Als het aan de veiligheidsregio Twente ligt, gaan we in onze regio terug naar een lockdown.

Daarmee doelt de veiligheidsregio op de situatie zoals die was ten tijde van de eerste uitbraak in Nederland afgelopen maart, waarbij scholen en sportclubs sloten. Op dit moment is één op de vijf Twentenaren die zich laat testen ook daadwerkelijk besmet. Sinds woensdagmiddag valt de regio Twente ook in de hoogste risicoklasse van het RIVM "zeer ernstig".

Ziekenhuizen dreigen overbelast te raken

Als we nu niets doen, lopen we het risico dat onze ziekenhuizen overbelast raken, verpleeghuizen moeten sluiten, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Volgens hem gaan we er met de huidige maatregelen niet komen en zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk. Voor extra maatregelen kan de regio echter niet zelf beslissen. Daarvoor is afhankelijkheid van het kabinet.

350 besmettingen per 100.000 inwoners

In het afgelopen etmaal werden er in Twente meer dan 350 mensen per 100.000 inwoners positief getest op het virus. Alles boven de 250 valt onder de categorie "zeer ernstig". Op dit moment is vooral Tubbergen zwaar getroffen. Burgemeester Havekamp meldde eerder al dat de besmettingen op dit moment in alle lagen van de samenleving geregistreerd worden. Volgens haar is dat een direct gevolg van de hechte gemeenschap en het Noaberschap.

10% ziekenhuisbedden bezet door coronapatienten

In totaal liggen donderdag ruim tweeduizend met het coronavirus besmette personen in het ziekenhuis. Op de verpleegafdelingen zijn dat er 1.540 en op de ic's 463. Dat is 10% van de landelijke capaciteit bedden. En de verwachting is dat dat aandeel de komende periode verder door stijgt.
Volg ons