Door: Jenny ter Maat | 22-11-2020
ENTER – Waarom een bijdrage voor nationaal park de Sallandse Heuvelrug? Dat geld kan ook besteed worden aan de promotie van het toerisme in de eigen gemeente. Horeca-ondernemer Rien Mol vindt het voorstel van burgemeester en wethouders van Wierden een ‘keuze voor de bühne’.

Sallandse Heuvelrug: 25.000 euro

Nationaal park de Sallandse Heuvelrug kreeg dit jaar 12.500 euro, en voor 2021 staat er nog eens 12.500 euro voor dit natuurgebied op de begroting.
“Het motto is dat het goed is voor onze gemeente. Laat mij dan maar eens zien hoe wij dat geld terugverdienen. Grote kans dat de toeristen uit de gemeente Wierden, aangekomen op de Sallandse Heuvelrug, daar ook hun geld uit gaan geven. En dat doen ze dan niet in Wierden.”

'Toeristen gaan ook naar Twickel'

Mol: “Als je kiest om bij te dragen aan nationaal park de Sallandse Huevelrug, kun je elke gemeente wel iets geven. Vanuit onze gemeente gaan toeristen ook naar Twickel, moet er dan ook een bijdrage naar De Hof van Twente?”
Wat hem betreft moet elke gemeente de eigen broek op houden ten aanzien van uitgaven aan het bevorderen van het toerisme. “Weet wat de sterke punten binnen de gemeente zijn. Zorg ervoor dat binnen Wierden de boel op orde is. Zowel horeca en toeristische ondernemers hebben er baat bij dat toeristen bij hen geld gaan besteden.”

Gemiste kans

“Dat dit geld buiten de gemeentegrenzen besteed wordt, is een gemiste kans. In onze gemeente hadden we Tourist Info, dat werd opgedoekt. Daar is Gastvrij Wierden voor in de plaats gekomen, maar wat dat oplevert weten we nog niet. Er is een externe kracht aangetrokken die zou gaan kijken wat toeristische bedrijven binnen de gemeente nodig hebben. Ik heb met hem gesproken, en gepleit voor samenwerking tussen toeristische ondernemers die overnachtingen aanbieden, winkeliers en horeca. Een mooie kruisbestuiving. Maar ik heb er nog geen terugkoppeling van gehad.”

Goede campagne

“Waar de toeristische ondernemer en de horecaondernemer baat bij hebben is dat de toeristen bij hen het geld gaan besteden en niet op de Sallandse Heuvelrug. De 25.000 euro had beter gebruikt kunnen worden voor een goede campagne binnen de gemeentegrenzen”, stelt Rien Mol. “Wil de gemeente iets voor ondernemers in de toeristische sector doen, dan moet ze dat mét de ondernemers doen. En dat mis ik toch wel een beetje.”
Volg ons